Lurer du på hvor du og familien din er mest hjertelig velkommen i sommer? Prøv Andøy.
Bare et av hjertene som venter på deg her veier 125 kilo. La årets ferie bli en stor og lærerik opplevelse for hele familien. I Andøy venter store opplevelser Møt havets kjemper på nært hold. Visste du at spermhvalen utenfor Andøya kan veie 50 tonn, og at hjertet alene veier 125 kilo? Crewet på Spaceship Aurora står klar for å ta dere med på Rover-tur til Mars. Dere kan også glede dere til lundefuglsafari, fisketur og møte med lamaene på Nordtun Gård. 
Credits film: Simen Bergvik, Roy Samuelsen, Svein Spjelkavik, Tord Karlsen, Bjørn Erik Thorud, Svein Terje Kvalvik Eliassen, Espen Bergersen, Camilla Ilmoni, Caroline Meier, Andøya Space Center, Adobe Stock, Dorthe Mandrup/MIR.
Hut dæ ut…og finn dæ sjøl. 
Hvalene utenfor Andøya har ventet på deg lenge nok 
Andøy i Vesterålen vil ta pusten fra deg, og gi deg nye krefter. Når vi sier «Velkommen heim» er det ikke bare en intern beskjed til andværinger ute og hjemme. Vi vil at du skal føle deg hjemme her. Uansett hvor du kommer fra i verden, håper vi at litt av deg vil få et ekstra hjem for livet. Velkommen heim til Andøy. Moby Dick og Apple Beach Verdens største rovdyr svømmer i havet utenfor Andenes. Ingen steder langs hele den nord-europeiske kysten går kontinentalsokkelen så nært land som nettopp her. Det gjør Andøy til et av verdens beste steder for å observere spermhvalen på nært hold. Nå er det din tur å møte hvalen som inspirerte Herman Melville til å skrive klassikeren Moby Dick. Da Apple lanserte sin nye bærbare datamaskin i 2015 hadde de lagt med et bilde tatt av Måtinden og stranda i Høyvika. I dag kommer det stadig flere gjester til Andøy for å se "The Apple Beach". Kom å se selv. Du vil skjønne hvorfor. 
Credits film: Sean O’Callaghan, Sea Safari Andenes, Alexander Belmonte Johansen/Niklas Lorentzen, Oscar Hallset, Roy Samuelsen, Mathias Haughom, Simen Bergvik, Ove Pedersen,Sea Safari Andenes, Tor Jonny Reitan Sara, Kenneth Pettersen. Musikk: Ola Bremnes – med tillatelse.
Andøy – helt vilt! 
Bare dørstokken skiller deg og de store naturopplevelsene når du sjekker inn i Andøy
– Livet er Live, sa den finske skihopperen Matti Nykänen. Legendens berømte sitat oppleves dobbelt sant i Andøy. Her er natur og dyreliv ikke bare snublende nær, du vasser i det. Er du glad i naturen vil du ELSKE Andøy. Legg sommerferien hit. Ut og vær ute!
Hvis du er glad i natur vil du elske Andøy 
Andøy… Selve navnet smaker av salt og åpent hav, det smaker friskt og forfriskende. Vi ga verden ordet hvalsafari i 1989, i år er det din tur å oppleve møtet med hval som har lokket gjester fra hele kloden hit i 30 år. Og du, naturen i Andøy kommer i alle formater. En sykkeltur langs yttersida, en guidet vandring i et herlig turterreng eller tur med LAURA fra Bleik for å se lundefugl ved Bleiksøya. Vi er bare 4600 innbyggere som bor her, men vi har natur nok. Mer enn 100 forskjellige fuglearter hekker her.
Credits film: Espen Bergersen, Adobe Stock, Svein Terje K. Eliassen, Asle Baraa, Tommy Jensen og Svein Spjelkavik.
Vi gleder oss til å fortelle deg vår historie. 
Andøy byr på hemmeligheter under hver stein Torstein Raabye fra Dverberg var eneste nordlending ombord i Kon-Tiki. Helmer Hansen fra Bjørnskinn lot Amundsen gå først inn til polpunktet og Nanna With – født på Andenes og oppvokst i Risøyhamn – ble Norges første kvinnelige redaktør, og ga ut den første norske tegneserien. Enten du vil lære mer om våre forfedre og -mødre eller du vil bli bedre kjent med rakettforskere, hvalforskere og fiskere, er Andøya et godt sted å dra. 
Kattelik og kjærlighetsbrev 
Værbakken lengst nord i Andenes er en flere meter høy rygg som strekker seg fra skipperhusene og arbeiderboligene i Veita og Vikan i øst mot fyret, fyrmesterboligen, doktorgården og den ruvende Kiilgården i vest. 
Også fiskeværet Andenes har hatt en østkant og en vestkant. Og når du rusler vestover mot fyret – som forresten inspirerte Ola Bremnes til å skrive sangen «Har du fyr» – trå med respekt. Du går på historia vår. Her har bodd folk i tusener av år, og værbakken er en møddinghaug skapt av generasjoner av andværinger. Grav et snitt ned i bakken og du kan lese stedets historie i jordlagene. Det eldste nederst og den nyere tid øverst, bare centimeter under overflata. Her er husholdningssøppel, gamle husdeler, krittpiper, kattelik og kjærlighetsbrev. 
Men hvorfor bosatte folk seg her ytterst i verden, ytterst i vest? Eggakanten går nærmere land her enn noe annet sted i Nord-Europa. I det næringsrike vannet der dyp og grunne møtes finner vi både hval og rike fiskeressurser. 
Credits film: Ove Pedersen, Sea Safari Andenes, Roy Samuelsen, Svein Terje K. Eliassen, Simen Bergvik, Svein Spjelkavik, Alexander Belmonte Johansen. Illustrasjonene fra Keiser Wilhelms reise gjennom Andfjoren er hentet fra «Keiser Wilhelm II's Reiser i Norge i Aarene 1889 og 1890» av Paul Güzfeldt

Sjekk disse også

Back to Top